• Feelgood fest 11 Sombor festival extremne muzike 2016

    Latest News

    Thursday 12 February 2015

    Americki i ruski astronaut provesce godinu dana u svemiru


    Nasin astronaut Skot Keli i njegov kolega iz Rusije Mihail Kornjenko živeće godinu dana na svemirskoj stanici kako bi otkrili na koji način svemir deluje na ljudsko telo.
    Skot Keli izvešće nekoliko eksperimenata kako bi pomogao svemirskoj agenciji da nauči nešto više o tome kako svemir menja ljudsko telo, nakon što bude lansiran sa kosmodroma u Bajkonuru u Kazahstanu 27. marta 2015. godine. Dugoročna misija takođe može biti prvi korak ka slanju ljudi na Mars u budućnosti.

    "Ono što mene uzbuđuje je što je ova jednogodišnja misija važna za nauku i sve što ćemo naučiti pomeranjem granica na svemirskoj stanici ciše nego što smo do sada", rekao je Keli na konferenciji za medije organizovanoj u sedištu Uneska u Parizu. "Ako ikada želimo da jednog dana odemo na Mars, Međunarodna svemirska stanica je zaista veliko polje za učenje mnogo toga o ljudima koji će živeti i raditi u svemiru neki duži vremenski period."

    Ruski kosmonaut Mihail Kornjenko pridružiće se Keliju na svemirskoj stanici i jednogodišnjoj misiji. Dvočlana posada se već sada smatra bliskim prijateljima i očekuju da će to i ostati tokom misije.

    Letenje u svemir se ne događa zbog državnih granica i zasebnih država, rekao je Kornjenko. Dvojica veterana ne planiraju da ih politika ometa dok budu provodili vreme na stanici.

    "U svemiru nema granica", rekao je Kornjenko tokom konferencije za medije i dodao: "To je divan primer kako države mogu da rade zajedno, naročito za politiku na tlu."

    Dok će Keli biti prvi Amerikanac koji će provesti toliko vremena u svemiru, nekoliko ruskih kosmonauta je provelo više od godinu dana na svemirskoj stanici Mir u kasnim 1980-im i ranim 1990-im.


    Americki i ruski astronaut provesce godinu dana u svemiru
    • Naslov članka: Americki i ruski astronaut provesce godinu dana u svemiru
    • Kategorija:
    • Datum i vreme objavljivanja: 15:45
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 коментара:

    Post a Comment

    Top