• Feelgood fest 11 Sombor festival extremne muzike 2016

    Latest News

    Thursday 5 February 2015

    Mamaroš (2013) Ceo film

    Sinopsis: Pera, čovek srednjih godina živi u Srbiji u senci svoje majke Mare. Ona je penzioner i član bivše komunističke partije, i koja i dalje veruje u slavu Socijalističke ideje.

    Pera je tipični mamin dečko ("mamaroš"), Nakon što je osvojio Zelenu kartu, njih dvoje beže iz Srbije za vreme bombardovanja 1999. godine. Iznenadjujuće, ali mama se tamo mnogo bolje snalazi uprkos ideološkim razlikama.

    Žanr kat.: Domaći, Drama
    Novembar 2013
    Trajanje: 106

    O Filmu

    Zbog složenosti projekta i nepredviđenih okolnosti ovaj film je imao veoma dug put do premijere, koja se najzad dogodila na Moskovskom internacionalnom festivalu ovog leta, gde je film doživeo veliki uspeh, pa je i otkupljen za prikazivanje u tamošnjim bioskopima, što je postala retkost za naše filmove, a i za mnoge druge, jer i tamo kao i svuda dominiraju američki blokbasteri. Pored Rusije, film će biti prikazan u bioskopima i na lokalnim televizijama u više od šezdeset zemalja sveta, kao i na najpoznatijem televiziskom kanalu – HBO.
    kao na primer autor muzike u filmu, italijanski kompozitor Nikola Piovani, koji je sarađivao više puta sa Frederikom Felinijem. Da se sve ipak dogodi najviše su zaslužni producent Igor Turčinović i glavni producent Fatih Akin, proslavljeni tursko-nemački režiser i producent.

    Tokom priprema, snimanja i postprodukcije, bilo je bezbroj momenata koji su nezaboravni. Neki od njih su bili komični, neki bezmalo tragični, a neki na ivici zakona. Da je komičnih trenutaka bilo mnogo nije ni čudo jer je film ipak gorko-slatka komedija, ali trenutak kada je glavni glumac Bogdan Diklić u pauzi snimanja mogao da napusti ovaj svet, bio je više nego dramatičan. Na sreću, glavni glumac se oporavio i sve se srećno završilo, baš kao i sama filmska priča. 
    Značajno je da je “Mamaroš” možda prvi igrani film u svetu koji se bavi velikim događajem u istorji filma, a to je momenat kada klasična filmska traka i projektori nestaju i počinje era digitalnog snimanja i prikazivanja filmova. 

    Kasting

    Pisac scenarija i reditelj: Momčilo Moma Mrdaković

    Uloge: Bogdan Diklić, Mira Banjac, Bane Vidaković, Anita Mančić, Sergej Trifunović, Goran Radaković, Miša Samolov, Vlasta Velisavljević, Milan Marić Švaba, Dragan Bjelogrlić, Žiža Stojanović, Tatjana Beljakova, Raslav Sekulović, Saša Sinđelić, Viktor Janković, Xiaojin Chu, Jelena Mit, Žika Milenković, Izeta Devedžić

    Kritika

    Ovo je jedan lagan film, u dobrom duhu te reči. Gotovo nostalgičan. Za nekim dobrim prošlim vremenima i lepim emocijama...
    Ludilo bombardovanja Jugoslavije, otelotvoreno u viziji tihog Pere i njegove majke Mare. Prvi deo filma, uprkos besmislu "Milosrdnog anđela", oštar i direktan kao sudbina koja se živi. I drugi deo filma, put u Njujork, preko Budimpešte, stajanje u redu za vizu sa Ciganima/Romima (uzmite koji izraz hoćete) i bivstvovanje "tamo daleko", preko okeana, po sistemu "od danas do sutra", sa Žikom Taksistom, potpuno nasuprot prvom delu filmu gotovo vodviljski nestvarno, čineći empatiju čudnovato-običnog života kakvim smo svi primorani da ga živimo... ovde...
    Ovo je jedan lični film, omaž vremenima koja su ostala iza nas, uz optimističku poruku koju nosi - da nada opstaje, uprkos zakonitostima "brzog tempa" kojom nas život melje. U trenutno kada bioskopi i njihova slika izumiru onakvi na kakvim smo odrastali, ovaj film je lep način da ih dostojno ispratimo. I izvučemo neku pouku...


    Mamaros (2013)
    Mamaroš (2013) Ceo film
    • Naslov članka: Mamaroš (2013) Ceo film
    • Kategorija:
    • Datum i vreme objavljivanja: 10:56
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 коментара:

    Post a Comment

    Top