• Feelgood fest 11 Sombor festival extremne muzike 2016

    Latest News

    Friday 6 February 2015

    Na današnji dan, 6. februar

    U Srbiji je, na današnji dan, 6. februara 1876. godine, osnovano Drušrvo Crvenog krsta, nepunih 13 godina posle prve Međunarodne konferencije Crvenog krsta u Ženevi. 

    Crveni krst Srbije je jedna od prvih 15 organizacija Crvenog krsta osnovanih u svetu.
    Prvi zadatak novoosnovanog društva Crvenog krsta bio je zbrinjavanje izbeglica koje su dolazile u tadašnju Srbiju zbog ustanka u Bodni i Hercegovini. U prvoj godini osnivanja, Društvo Crvenog krsta okupilo je oko 2.000 članova i osnovalo 35 podobora u zemlji. Iste godine, na inicijativu Srpskog Društva Crvenog krsta, Kneževina Srbija je potpisala Ženevsku konvenciju, a 11. juna iste godine Srpsko Društvo Crvenog krsta je postalo član porodice društava Crvenog krsta u svetu, dobivši priznanje od Međunarodnog Komiteta Crvenog krsta.


    Razvoj Društva bio je usmeren ka prikupljanju novčanih i materijalnih sredstava, organizovanju bolnica, obuci dobrovoljnih bolničarki, nabavci sanitetskog materijala, angažovanju lekara, posebno hirurga iz sveta, brizi o izbeglicama i dr. Bez obzira na teške i uzastopne ratove, veliki broj ranjenika i teškoće kroz koje je prolazio narod na ovim prostorima, humana ideja Crvenog krsta se širila, tako da je 1885. godine srpsko Društvo Crvenog krsta imalo 105 odbora.
    Na današnji dan, 6. februar
    • Naslov članka: Na današnji dan, 6. februar
    • Kategorija:
    • Datum i vreme objavljivanja: 11:34
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 коментара:

    Post a Comment

    Top