• Feelgood fest 11 Sombor festival extremne muzike 2016

    Latest News

    Monday 9 February 2015

    Ovaj začin može da poboljša vaše pamćenje

    Nedavno istraživanje na Tajlandu, koje je objavljeno u časopisu "Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition", otkrilo je da jedan začin može da učini čuda za memoriju.


    Naime, rezultati istraživanja su pokazala da jedan gram kurkume može da poboljša vaše pamćenje.
    Pročitajte i: Tri začina za duži život
    U tradicionalnoj ajurvedskoj medicin, kurkuma se koristi već vekovima za mnogobrojne tegobe nazivajući se čistačom tela.



    Ona predstavlja prirodni antibiotik koji osnažuje probavu i crevnu floru, a takođe se preporučuje u tretiranju nekih kožnih oboljenja, kao što su psorijaza i atletsko stopalo.
    U sprovedenom istraživanju, naučnici su ustanovili da dodavanje samo jednog grama kurkume doručku može poboljšati pamćenje osoba koje su u ranoj fazi šećerne bolesti ili onih koje su izložene povišenom riziku od kognitivnog oštećenja.

    U istraživanju su učestvovali muškarci i žene stariji od 60 godina kojima je dijagnostikovan dijabetes, pa je ustanovljeno da samo jedan gram kurkume poboljšava pamćenje i smanjuje rizik oboljevanja od dijabetesa u njegovim ranim fazama.

    Pamćenje ispitanika testirano je pre i posle konzumiranja kurkume, a upravo oni ispitanici koji su koristili kurkumu prilikom pripreme doručka imali su bolje pamćenje u odnosu na one koji nisu koristili taj začin.


    Skrivena tajna kurkume leži u fitohemikaliji kurkumin, koja se pokazala kao izvanredna pomoć u lečenju raznih oboljenja - može da posluži kao prevencija dijabetesa tipa 2, pomaže u borbi protiv raka dojke i karcinoma debelog creva, a ujedno deluje kao prirodni antibiotik.

    Izvor: Ordinacija.hr



    Ovaj začin može da poboljša vaše pamćenje
    • Naslov članka: Ovaj začin može da poboljša vaše pamćenje
    • Kategorija:
    • Datum i vreme objavljivanja: 17:08
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 коментара:

    Post a Comment

    Top