• Feelgood fest 11 Sombor festival extremne muzike 2016

    Latest News

    Friday 13 February 2015

    Oživljena 32.000 godina stara biljka


    Kako su naučnici izveli ovaj veliki podvig?
    Najstarija biljka koja je ikada regenerisana izrasla je iz 32.000 starog semenja - čime je oboren rekord za "samo" 30.000 godina. Ruski tim otkrio je skup semenja biljke cvetnice Silene stenophylla, koja je domaća u Sibiru. Semenke je zakopala veverica iz ledenog doba nedaleko od obale reke Kolima. Radiokarbonskim datiranjem potvrđeno je da su one stare 32.000 godina.

    Zrele i nezrele semenke, koje su bile u potpunosti okovane ledom, izvađene su sa dubine od 38 metara u permafrostu, koji okružuju slojevi sa kostima mamuta, bizona i vunastih nosoroga. Zrele semenke su bile oštećene - možda delovanjem veverice, kako bi se sprečilo da proklijaju zakopane. Međutim, neke nezrele su zadržale održiv biljni materijal.

    Naučnici su izvadili to tkivo iz zamrznutog semenja, stavio ga u bočice i uspešno izazvao klijanje biljaka. Biljke - identične savremenoj S. stenophylla, ali različitog oblika cvetova - rasle su, cvetale i nakon godinu dana razvile sopstvene semenke.


    "Ne vidim nikakvu suštinsku grešku u naučnom članku. Iako je to naravno izvanredan izveštaj koji želite da ponovite", rekao je botaničar Piter Rejven, predsednik emeritus Botaničke bašte Mizurija, koji nije bio uključen u istraživanje.








    Oživljena 32.000 godina stara biljka
    • Naslov članka: Oživljena 32.000 godina stara biljka
    • Kategorija:
    • Datum i vreme objavljivanja: 14:45
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 коментара:

    Post a Comment

    Top