• Feelgood fest 11 Sombor festival extremne muzike 2016

    Latest News

    Thursday 12 February 2015

    Ukrajinska kriza: Ruski rulet u svemiru?


    Zbog zahlađenja odnosa sa Rusijom, američki astronauti mogli bi da ostanu bez vožnje do Međunarodne svemirske stanice. 

    Otkad je NASA penzionisala svoju flotu spejs šatlova 2011. godine, Rusija ima monopol nad slanjem posada u orbitalne stanice. Jedina druga država koja šalje ljude u svemir je Kina, koja nije član partnerstva za svemirske stanice koje uključuje 15 država.

    Ta činjenica ostavlja Sjedinjene Američke Države u nezgodnom položaju za razmatranje opcija koje imaju kako bi smirili napetost između Ukrajine i Rusije.

    Za sada, američko-rusko svemirsko partnerstvo je izolovano od političkog vrtloga izazvano odlukom Rusije da pošalje trupe na ukrajinsko poluostrvo Krim prošle nedelje.

    “Nastavljamo da pratimo situaciju.”, rekao je administrator NASA-e Čarls Bolden i dodao: “Za nas je sve i dalje normalno.”

    Bolden je naglasio da je svemirska stanica preživela mnoge “međunarodne krize” od kada su posade počele da žive tamo 2. novembra 2000. godine. To uključuje i rat između Rusije i Gruzije 2008. godine oko regiona Abhazije i Južne Osetije.

    “NASA i njen ruski partner, Roskosmos, su održali profesionalno, korisno i kolegijalno radno okruženje kroz razne događaje koji su dovodili do uspona i padova na relaciji SAD-Rusija i očekujemo da će se to nastaviti sve dok traje program svemirske stanice, a i nakon toga.”, navela je NASA u izjavi.

    Situacija možda neće dugo potrajati, budući da NASA investira u privatne kompanije koje žele da izgrade komercijalne putničke svemirske brodove, sa ciljem da se olabavi američka zavisnost od Rusije za transportovanje posada stanice do 2017. godine.

    “To svakako predstavlja podsticaj za Sjedinjene Države da smanje svoju zavisnost od sve oštrije i nestabilnije Putinove Rusije.”, rekla je Džoan Džonson-Fris, profesorka nacionalne bezbednosti na Mornaričkom ratnom koledžu SAD-a na Roud Ajlendu.

    Obamina administracija će izdvojiti 848 miliona dolara od 1. oktobra za NASA-inu tzv. “komercijalnu inicijativu”. Dodatnih 250 miliona dolara za program će biti obezbeđeno kroz predložen naknadni budžet.

    Trenutno, NASA podržava ideju svemirskog takcija Boinga, Spejs Iksa i Sijera Nevada Korporacije. U zavisnosti od finansija, NASA se nada da će imati barem dve firme koje će završiti izgradnju svemirskih letelica i potpisati ugovore za letove.

    “Čini mi se da je glavna poruka trenutno da su se Sjedinjene Države stavile u položaj zavisnosti od odnosa sa Rusijom što je neprihvatljivo.” , rekao je Džon Lodžson, bivši direktor Instituta za svemirsku politiku Univerziteta Džordž Vašington. “Nadam se da će ovo poslužiti kao otrežnjenje za administraciju i Kongres kako bi čak i ubrzali finansiranje komercijalne posade, čime bi se rešili zavisnosti što je pre moguće.”

    NASA nije jedina agencija koja se suočava sa ruskim svemirskim ruletom.


    Bespilotna ULA (United Launch Alliance) raketa, koja se koristi gotovo isključivo za lansiranje američkih vojnih satelita, ima ruski motor.

    “ULA štiti svoje mušterije i sebe od bilo kakvog prekida u snabdevanju održavanjem zaliha motora za naredne dve do tri godine u našoj fabrici.”, rekla je portparolka kompanije Džesika Ri i dodala: “Ukoliko se prekid oduži, naši američki dobavljači su demonstrirali sposobnost da proizvedu motor ili zamene delove motora u Sjedinjenim Državama.”

    Skot Pejs, koji je nasledio Lodžsona na Institutu za svemirsku politiku kaže da Sjedinjene Američke Države imaju opciju da sankcionišu Rusiju na način koji bi poštedeo ključne svemirske odnose među državama.

    “Svemir je jedan od stvari gde postoji uzajaman interes za napredovanjem. Mogu da zamislim nekoliko drugih ekonomskih sankcija koje bi imale više smisla od akcija koje su više simbolične ili koje bi veoma štetile američkoj strani.”, rekao je Pejs.
    Ukrajinska kriza: Ruski rulet u svemiru?
    • Naslov članka: Ukrajinska kriza: Ruski rulet u svemiru?
    • Kategorija:
    • Datum i vreme objavljivanja: 16:12
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 коментара:

    Post a Comment

    Top