• Feelgood fest 11 Sombor festival extremne muzike 2016

    Latest News

    Wednesday 8 April 2015

    Habl: 25 veličanstvenih godina svemirskog teleskopa

    U aprilu 1990. godine, lansiran je Habl, teleskop koji nam je omogućio da upoznamo kosmos na način na koji naši preci verovatno nisu ni sanjali da ćemo moći. 



    NASA ovog meseca proslavlja 25 godina postojanja teleskopa zahvaljujući kojem je ljudsko oko uspelo da uživa u neverovatnim prizorima i koji je naučnicima pomogao da dođe do važnih otkrića: starost univerzuma, postojanje tamne materije i još mnogo toga.

    Uz to, Habl je omogućio naučnicima da posmatraju  rađanje galaksija i njihove rotacije, formiranje planetarnih sistema, fotografisao čuvene magline, međuzvezdanu prašinu, gasove... Spisak Hablovih dostignuća je poduži.

    Projekat slanja svemirskog teleskopa u Zemljinu orbitu odobren je 1977. godine, a bilo je previđeno da se lansira krajem 1983. godine.  Tada mu je dato i ime, po Edvinu Hablu, američkom astronomu koji je došao do nekih od najvažnijih otkrića u savremeoj astronomiji. Međutim, s obzirom na finansijske poteškoće, lansiranje je odloženo. Potom je usledila nesreća spejs šatla Čelendžer 1986. godine i sva lansiranja su odložena. Za sve to vreme, Habl je usavršavan i konačno je 24. aprila 1990. godine uspešno lansiran u orbitu.
    Habl: 25 veličanstvenih godina svemirskog teleskopa
    • Naslov članka: Habl: 25 veličanstvenih godina svemirskog teleskopa
    • Kategorija:
    • Datum i vreme objavljivanja: 15:41
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 коментара:

    Post a Comment

    Top