• Feelgood fest 11 Sombor festival extremne muzike 2016

    Latest News

    Friday 6 February 2015

    Australija se zagreva brže od ostatka sveta

    Naučnici predviđaju da će se Australija zagrejati brže nego bilo koja druga zemlja na svetu. Zbog čega je tako?

    U izveštaju objavljenom 27. januara australijska Organizacija za naučno i industrijsko istraživanje (CSIRO) i Biro za meteorologiju, izračunali su da će se ova zemlja zagrejati za 5,1 stepen Celzijusa do 2090. godine ukoliko emisija gasova koji izazivaju efekat staklene bašte ostane visoka.


    "Australija će se zagrejati brže od ostatka sveta", rekao je Kevin Henesi, glavni istraživač CSIRO-a.
    Agencija za zaštitu životne sredine tvrdi da će se prosečne globalne temperature povećati za 1,1 do 6,4 stepena Celzijusa do 2100. godine, a Australiju stavlja u topliji deo spektra - daleko iznad cilja Ujedinjenih nacija da zadrže temperature od porasta većeg od 2 stepena Celzijusa.

    Grupe su koristile oko 40 svetskih klimatskih modela za izvođenje zaključka. One očekuju toplije prosečne temperature uz nekoliko hladnih perioda u godinama koje dolaze, kao i porast nivoa mora, obilne kiše i ekstremne požare u nekim regionima. Australijska temperatura je porasla za 0,9 stepena Celzijusa od 1910. godine i već utiče na regionalnu klimu menjanjem kišnih šablona i čineći jug ranjivijim na vatru.

    Viši stepen zagrevanja je delimično rezultat položaja Australije, koja je nedaleko od Južnog pola. Polarna područja se brže zagrevaju u odnosu na područja blizu ekvatora, uglavnom zbog gubitka morskog leda. Da bi australijska stopa zagrevanja bila niža, agencije procenjuju da bi bilo potrebno da zemlje širom sveta smanje emisiju štetnih gasova, a ne samo Australija.
    Australija se zagreva brže od ostatka sveta
    • Naslov članka: Australija se zagreva brže od ostatka sveta
    • Kategorija:
    • Datum i vreme objavljivanja: 12:25
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 коментара:

    Post a Comment

    Top