• Feelgood fest 11 Sombor festival extremne muzike 2016

    Latest News

    Tuesday 10 February 2015

    Kompjuter koji čita misli


     Specijalni matematički modeli mogu da rekonstruišu misli analiziranjem snimaka mozga.
    Skeniram mozga se prvenstveno određuje koji delovi su aktivni dok ispitanik obavlja razne aktivnosti. Pitanje je jednostavno – da li je određeni deo mozga uključen ili ne. Grupa istraživača sa Donders instituta za mozak, kognitivne procese i ponašanje, u okviru Radbod Univerziteta Neimehen, otišla je korak dalje – oni su koristili podatke sa snimaka napravljenih MRI skenerom, kako bi odredili šta je ispitanik posmatrao.

    Istraživači su programirali matematički model koji može da uoči kako sitni delovi na snimku, veličine 2x2x2 milimetara, poznatiji kao voksele, reaguju na određene piksele. Kombinovanjem svih informacija o pikselima sa voksela, moguće je rekonstruisati posmatranu sliku. Rezultat nije baš bistra slika, ali se nazirao tačan šablon. Naučnici su u ovoj studiji ispitanicima pokazivali slova ispisana rukom.

    -Nakon ovoga smo matematičkom modelu obezbedili i određeno predznanje, pokazali smo mu kako izgledaju slova. To je značajno popravilo prepoznavanje slika. Model je upoređivao slova kako bi odredio koje slovo najviše odgovara slici koju posmatra ispitanik. Zatim bi pokazao na slovo koje je posmatrano. Rezultat je uvek bio tačan, prava rekonstrukcija- kaže jedan od vođa studije, Marsel van Gerven.

    -Naš pristup je sličan šablonu po kome radi mozak, upoređujući trenutno iskustvo sa prethodnim saznanjima. Na primer, vi ove linije u tekstu prepoznajete kao slova tek nakon što ste naučili da čitate. I to je ono što tražimo - model koji pokazuje šta se dešava u mozgu. Nadamo se da ćemo unaprediti modele do tog nivoa da ih primenimo na sećanja ili na lična iskustva, kao što su snovi, objašnjava Van Gerven.

    -U budućnosti ćemo raditi na unapređivanju skenera- kaže Zane Šonmakers, koji radi na tezi o dešifrovanju misli.

    -Nadamo se da ćemo uspeti da dobijemo detaljniju sliku zahvaljujući skeneru sa visokom rezolucijom.Trenutno povezujemo slike slova sa 1200 voksela u mozgu, a sa naprednijim skenerom ćemo moći da povežemo slike lica sa 15.000 voksela- kaže Šonmakers.

    Izvor: Science Daily
    Kompjuter koji čita misli
    • Naslov članka: Kompjuter koji čita misli
    • Kategorija:
    • Datum i vreme objavljivanja: 14:45
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 коментара:

    Post a Comment

    Top