• Feelgood fest 11 Sombor festival extremne muzike 2016

    Latest News

    Tuesday 10 February 2015

    Preminuo Dag Engelbart, izumitelj kompjuterskog miša




    Engelbart je kompjuterski miš izumeo šezdesetih godina. Napravio ga je od drveta i metalnih točkića, a patentirao ga je kasnih sedamdesetih, mnogo pre nego što je počeo masovno da se koristi.

    Vizionar čiji su izumi napravili pravu revoluciju u svetu informacionih tehnologija, preminuo je u 88. godini života.

    Čovek čije izume koriste milioni ljudi svakoga dana, Dag Engelbart, preminuo je u 88. godini života. Njegov najznačajniji izum je kompjuterski miš, a radio je na razvoju ARPANET-a, preteče interneta, i video telekonferencija.

    Tokom pedesetih i šezdesetih godina, kada su kompjuteri zauzimali čitave prostorije a informacije su u njih unošene karticama, Engelbart je radio na razvoju svoje zamisli da će kompjuteri podstaći ljude da dele ideje i rešavaju probleme na način koji je tada bio nezamisliv.

    Nažalost, tihi naučnik od svog revolucionarnog izuma nije zaradio mnogo novca, jer je patent istekao 1987. godine, pre nego što je uređaj ušao u masovnu proizvodnju. Procenjuje se da je od kasnih osamdesetih godina prodato više od milijardu miševa.

    Engelbart je rođen 30. januara 1925. godine u Portlandu u Oregonu. Njegov otac se bavio popravljanjem radiouređaja, a majka je bila domaćica. Diplomirao je na Državnom univerzitetu u Oregonu. 
    Govorio je da je njegov rad bio posvećen pojačavanju ljudskog intelekta.
    Dobitnik je Lemelson-MIT nagrade 1997. godine, a nagrađen je i 2000. godine Nacionalnom medaljom za tehnologiju zbog njegovog doprinosa u stvaranju personalnih kompjutera.

    izvor:
    rts.rs
    Preminuo Dag Engelbart, izumitelj kompjuterskog miša
    • Naslov članka: Preminuo Dag Engelbart, izumitelj kompjuterskog miša
    • Kategorija:
    • Datum i vreme objavljivanja: 14:52
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 коментара:

    Post a Comment

    Top