• Feelgood fest 11 Sombor festival extremne muzike 2016

    Latest News

    Sunday 8 February 2015

    Mesečev halo primećen na nebu iznad Velike Britanije


    U ponedeljak veče, mnogi posmatrači nebeskih prilika na OStrvu primetili su neobičnu svetlost koja okružuje Mesec. Saznajte o kakvom je fenomenu reč...
    Izuzetan fenomen ovekovečen je kamerama i foto-aparatima, a na snimcima se vidi Mesec okružen blještavim prstenom. Ovaj nebeski spektakl su prouzrokovali kristali leda u atmosferi, naročito tamo gde su oblaci cirus i cirostratus na visini od oko 6.100 metara.

    Kada je hladno, ovi oblaci mogu da sadrže milione šestougaonih kristala leda i kako sunčeva svetlost - koja se odbija od Meseca - prolazi kroz atmosferu, ona se prelama na određen način unutar ovih kristala. Svetlo se prelama pod uglovima ne manjim od 22° što ponekad dovodi do fenomena koji se naziva halo od 22 stepena - zbog čega je prsten oko Meseca 44 puta veći od njega samog.

    Svetlosti različite boje su prelomljene pod različitim uglovima, zbog čega unutrašnja ivica haloa ima nešto crveniju, a spoljna nešto plavlju nijansu. Efekat nije rezervisan samo za Mesec, već se može javiti i oko Sunca iz istih razloga. Ponekad haloe prate lažne zvezde - svetle tačke sa svake strane Meseca ili Sunca dok kristali padaju kroz vazduh, uzrokujući vertikalno poravnanje.

    Izvor: nationalgeographic.rs
    Mesečev halo primećen na nebu iznad Velike Britanije
    • Naslov članka: Mesečev halo primećen na nebu iznad Velike Britanije
    • Kategorija:
    • Datum i vreme objavljivanja: 15:25
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 коментара:

    Post a Comment

    Top