• Feelgood fest 11 Sombor festival extremne muzike 2016

    Latest News

    Wednesday 11 February 2015

    Osobe oštećenog sluha će moći da "čuju" jezikom? (VIDEO)


    Američki naučnici osmislili su napravu koja će pomoći osobama ošećenog sluha da lakše shvate zvuče signale iz okoline, ali na neuobičajen način...
    Ipak, mala elektronska naprava, koja radi tako što stimuliše slušni živac pojedinca, zahteva i hiruršku implantaciju i debeo novčanik - procedura koja nije jeftinija od 40.000 dolara. Da bi našli nešto praktičnije rešenje za osobe koje su izgubile slih, naučnici s Državnog univerziteta u Koloradu obratili su se jednom neočekivanom organu za pomoć - jeziku. Tročlani istraživački tim razvio je mikrofon u minđuši koji radi na principu "Blututa", kao i pametni držač koji se kači na jezik osobe. Dva uređaja rade kao tandem kako bi se pojačala sposobnost delimično gluve osobe da prepozna reči.

    Da ne bude zabune: jezik nije magična zamena za organe u vašem uhu. Ovaj sistem radi tako što reprogramira delove mozga, što im pomaže da brojne osećaje na jeziku interpretira kao određene reči.

    Proces počinje mikrofonom u minđuši, koji prikuplja zvukove i reči iz okruženja. Procesor pretvara ove zvukove u određene, kompleksne talasne oblike koji predstavljaju pojedinačne reči. Talasne forme se šalju "Blututom" do držača, koji je specijalizovan za stimulisanje jezika. Koristeći široku lepezu elektroda, držač prosleđuje određeni šablon somatskih nerava na jeziku, u zavisnosti od talasne dužine koju prima. Elektrode nadražuju nerve tek toliko da oni sami pokrenu svoju potencijalnu akciju.

    "Neki ljudi tvrde da je osećaj poput onog kada na jezik sipate penušavi šampanjac ili one bombonice što puckaju", kaže Džon Vilijams, mehanički inženjer. Prema rečima Lesli Stoun-Roj, tim je izabrao jezik zbog njegove hipersenzitivne sposobnosti da razlikuje taktilne senzacije.

    "U stanju smo da razlikujemo najmanje stvari koje su samo malo dalje od jezika. To je slično onome što imaju naši vrhovi prstiju; zbog toga koristimo prste za čitanje Brajeve azbuke. Jezik je sličan po tome što ima veoma visoku oštrinu", kaže Stoun-Rojeva.

    Uz dosta vremena i vežbanja, držač pomaže da se osnaži moždana sposobnost da prepozna određene reči. Na primer, svaki put kada mikrofon pokupi reč "lopta", držač šalje signal istog šablona nervima na jeziku. Tokom vremena, mozak nauči da tu određenu senzaciju na jeziku poveže sa "loptom", zbog čega je lakše prepoznati reč u budućnosti.

    Osobe oštećenog sluha će moći da "čuju" jezikom? (VIDEO)
    • Naslov članka: Osobe oštećenog sluha će moći da "čuju" jezikom? (VIDEO)
    • Kategorija:
    • Datum i vreme objavljivanja: 15:03
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 коментара:

    Post a Comment

    Top