• Feelgood fest 11 Sombor festival extremne muzike 2016

    Latest News

    Friday 6 February 2015

    X-37B na tajnoj operaciji već godinu dana


    Tajna svemirska bespilotna letjelica Američkog ratnog zrakoplovstva (USAF) nastavlja kružiti oko Zemlje godinu dana nakon lansiranja bez ikakve službene izjave zašto je uopće lansirana.

    Još od prve test misije prve X-37B Orbitalne test letjelice (OTV-1) koja je obavljena u travnju 2010. godine, koja je trajala 270 dana, USAF je inzistirao da je X-37 program isključivo znanstveno testiranje platformi novih tehnologija.


    Vrlo je malo otkriveno o ovoj letjelici. Jedina informacija dobivena od vlasti o nasljednoj OTV-2 misiji koja je lansirana 5. ožujka 2011. s Atlas 5 potisnom raketom iz Cape Canaverala na Floridi, jest ta da se radio o svemirskom avionu sa solarnim napajanjem dugačkom 8,8 metara i širokom 4,5 metara.

    Ova eksperimentalna letjelica trebala je sletjeti u Kaliforniju devet mjeseci kasnije, ali to se nikada nije dogodilo.



    U međuvremenu USAF planira i treću misiju letjelice X-37B koja bi trebala biti lansirana prije kraja 2012. godine.

    Kako nema službenog objašnjenja niti od NASA-e niti od USAF-a, počele su se pojavljivati razne verzije o svrsi ove letjelice koja kruži u varijabilnoj orbiti do 200 do 750 kilometara oko Zemlje.



    Početna verzija bila je da se radi o novoj špijunskoj letjelici koja ima mogućnost promjene orbite kako bi letjela iznad željenih područja Zemlje. Ova objašnjenje se pokazalo mogućim jer je primjećeno da je X-37B letio iznad Afganistana, Irana, Iraka, Sjeverne Koreje i Pakistana, više puta mijenjajući svoju orbitu.



    Također, pojavile su se glasine da je misija OTV-2 korištena za špijuniranje još nedovršene kineske svemirske stanica Tiangong, pored koje je ova letjelica prošla već nekoliko puta.

    No, Brian Weeden iz “Secure World Foundation”, vrlo je razumno objasnio u intervjuu za BBC da “ako SAD zbilja žele špijunirati Tiangong, već imaju dovoljno sredstava u svemiru da to učine i bez X-37B.”




    Postoje teorije da je X-37B testna platforma za budući “Space Shuttle” program, ali i da se radio o test modelu budućeg “svemirskog bombardera koji će biti u mogućnosti uništavati svoje mete iz orbite. To nas dovodi do opravdanog pitanja:

     

    Što se u njoj nalazi?

    Osim glavnog motora, preklopivih solarnih ćelija, avionske opreme, kerozina i spremnika goriva s vodikovim peroksidom, ova letjelica ima eksperimentalni spremnik – veličine kamioneta.

    Zaista, neka špijunska oprema poput senzora i kamera mogle bi stati u taj spremnik, ali on je vjerojatno premali za pohranu vojne municije sposobne za bombardiranje površine planeta.

    Također, s fotografija je vidljivo da ova letjelica nema poklopac za pristajanje, tako da je jedna od glasina o korištenju X-37B kao novog sredstva za dostavljanje namirnica na ISS, neutemeljena.
    Sve ovo gore navedeno ne izgleda mnogo za milijardu dolara vrijednu letjelicu no, ova cifra nas vjerojatno dovodi bliže odgovoru što ona zaista jest.




    Zašto je OTV-2 misija produžena na neodređeno vrijeme? Da li zbog toga što ima dovoljno goriva i energije za nastavak ispitivanja kako bi dala više odgovora njenim kreatorima? Možda ova misija podsjeća na NASA-ine misije istraživanja Marsa sa roverima Spirit i Opportunity, koje su trebale biti aktivne mjesecima, ali umjesto toga su radile godinama.

    Boeing, koji je izradio X-37B, možda treba dokaz da je sposoban napraviti pouzdane svemirske letjelice, pogotovo nakon što je Obamina administracija smanjila izdatke za programe istraživanja svemira te ugasila Space shuttle program i misije istraživanja Mjeseca.

    Zapravo, Obamina Administracija je u budžetu za 2013-2017 predvidjela ukidanje ureda za razvoj X-37B i Boeing se priprema za gašenje pogona “Zgrada 31″ u Kaliforniji, gdje je izgrađen X-37B.
    U listopadu 2011. godine Boeingov voditelj ovog programa Art Grantz pokušao je navodno spasiti program s prijedlogom da se izradi proširena verzija letjelice s ljudskom posadom X-37C koja bi trebala popuniti prazninu ostavljenu nakon gašenja Space shuttla, no nije bilo daljnjih izvještaja o tome.

    Nakon što je Barrack Obama ukinuo program ljudskog istraživanja svemira unutar NASA-e u 2011., razvoj novih svemirskih vozila u SAD-u na državnoj se razini vjerojatno suzio na X-37 program.
    U danim uvjetima mjera štednje u američkom svemirskom programu, Boeingovi znanstvenici možda su samo odlučili da se X-37B zadrži što duže u orbiti, jer dok je letjelica u orbiti ona im donosi vrijedne podatke.

    Bilo da je X-37B trebao biti preteča novog američkog programa ljudskog istraživanja svemira ili ne, ovaj korak naprijed znači dodatno odvajanje velikog broja sredstava za ostanak na hi-tech granici svemirskih istraživanja. S obzirom na proračunske rezove to očito nije cilj sadašnje vlade.

     

    Militarizacija svemira

    William Anderson, profesor s državnog univerziteta Frostburg rekao je za RT.com da s obzirom da je X-37B projekt ratnog zrakoplovstva, ovim projektom se istražuju neke “vojne mogućnosti” ove letjelice.

    “Činjenica je da je NASA militarizirana prije mnogo godina,” kaže on. ” Gledajući to s vojnog stajališta oni uvijek trže nova super oružja koja bi zadržala ratno zrakoplovstvo u vrhu”, kaže Anderson i naglašava da zbog činjenice da projekt pripada vojsci on mora imati neku vojnu svrhu.

    William Anderson istaknuo je i da vojska prevladava u svemirskom programu SAD-a posljednjih godina, a pogotovo nakon gašenja određenih projekata koji su se bavili znanstvenim istraživanjem svemira.
    Izvor: RT.com
    X-37B na tajnoj operaciji već godinu dana
    • Naslov članka: X-37B na tajnoj operaciji već godinu dana
    • Kategorija:
    • Datum i vreme objavljivanja: 13:04
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 коментара:

    Post a Comment

    Top