• Feelgood fest 11 Sombor festival extremne muzike 2016

    Latest News

    Wednesday 11 February 2015

    Znate li koji su delovi Beograda najzagađeniji?


    U Laboratoriji za fiziku okoline Instituta za fiziku u Beogradu utvrđeno je da na najzagađenijim ulicama i raskrsnicama u prestonici na svakih sat vremena prođe više od 3.500 automobila.

    Najzagađenije lokacije u Beogradu su raskrsnica Ulica kneza Miloša i kralja Milana, Glavna pošta, Autokomanda, Mostarska petlja, Narodna skupština, Šumice i tržni centri Ušće i Piramida. Takav zaključak izveden je nakon projekta "Biomonitoring teških metala u vazduhu/edukacija o uticaju saobraćaja na kvalitet vazduha", podržan od strane Naftne industrije Srbije u okviru javnog konkursa "Zajednici zajedno"

    Biomonitoring je jednostavnija alternativna metoda, kada se uporedi sa uobičajenim instrumentalnim merenjima, a ujedno je i jeftinija. Biomonitori predstavljaju organizme, delove ili zajednicu organizama koji daju informacije o kvalitetu i stanju životne sredine, na osnovu izloženosti različitim vrstama zagađenja.

    U Laboratoriji za fiziku okoline Instituta za fiziku u Beogradu, korišćenjem aktivne metode utvrđivanja teških metala u vazduhu uz pomoć vrećica sa mahovinom, utvrđeno je da na najzagađenijim ulicama i raskrsnicama u prestonici na svakih sat vremena prođe više od 3.500 automobila.

    Manje zagađene lokacije, kojima prođe između 2.000 i 3.000 vozila po satu, su Zeleni venac, Dom Omladine, Knez Mihailova, Savski trg, Višnjićeva ulica, Karaburma i drugi delovi grada. Manje od hiljadu automobila i drugih prevoznih sredstava prođe jednosmernim ulicama i to Sinđelićevom, Resavskom, Ulicom Triše Keclerovića i Balkanskom, gde je neznatno zagađen vazduha.

    Tokom 2014. godine kada je realizovan projekat, mahovine u vrećici su izlagane atmosferskoj depoziciji na 48 mernih mesta uključujući glavne gradske raskrsnice, saobraćajne petlje, kružne tokove, prometne ulice, ali i one sa manjim protokom vozila. Istraživanjem je utvrđeno prisustvo kancerogenih i toksičnih elemenata kao što su cink, olovo, arsen, kobalt, nikl, platina i mnogi drugi.

    Rezultati projekta "Biomonitoring teških metala u vazduhu/edukacija o uticaju saobraćaja na kvalitet vazduha“, koristiće se za izradu planova upravljanja koji se odnose na kvalitet vazduha i održivi transport kao što su promena prioritetnih tokova vozila, izmeštanje tranzitnog saobraćaja iz centralnih ka perifernim zonama grada i obezbeđivanje pešačkih zona i biciklističkih staza, planiranje i projektovanje ozelenjavanja urbanih i zagađenih oblasti radi smanjivanja uticaja zagađenja.

    izvor: mondo.rs
    Znate li koji su delovi Beograda najzagađeniji?
    • Naslov članka: Znate li koji su delovi Beograda najzagađeniji?
    • Kategorija:
    • Datum i vreme objavljivanja: 12:18
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 коментара:

    Post a Comment

    Top