• Feelgood fest 11 Sombor festival extremne muzike 2016

    Latest News

    Wednesday 11 February 2015

    Novi pogled teleskopa Habl na "Stubove stvaranja" (VIDEO)


    Čuveni gasni oblaci u dubokom svemiru koje je svemirski teleskop Habl uslikao pre 20 godina, ponovo su fotografisani, a rezultat izgleda gotovo nestvarno. Šta se to tako značajno promenilo - kosmos ili tehnologija? 

    Naučnici su usmerili teleskop ka čuvenoj Orlovoj maglini, poznatoj i kao Mesje 16 (M16), gde su uslikani čuvenu "Stubovi stvaranja". Nova i poboljšana fotografija nastala je zahvaljujući stalnom unapređivanju teleskopa Habl u proteklih 25 godina.

    "Ona nam omogućava da prikažemo koliko je Habl napredovao za 25 godina posmatranja", rekao je Pol Skoven sa Državnog univerziteta u Arizoni, jedan od astronoma koji su pomogli da se načini prvobitna legendarna fotografija. "Zaista je izvanredna", dodao je Skoven.


    Nazvana "Stubovima stvaranja" kada je otkrivena 1995. godine, Orlova maglina je za mnoge ubedljivo najpoznatija slika od svih koje je Habl načinio. Kačena je na poštanske markice, majice i jastuke, a imala je i nekoliko rundi pojavljivanja na televiziji u filmovima i sl. Smeštena oko 7.000 svetlosnih godina od Sunca, M16 je zapravo region pun gasa i prašine gde se zvezde brzo formiraju.

    Za novu fotografiju korišćena je kamera širokog polja 3, instalirana 2009. godine, kako bi se otkrio region gde se zvezde rađaju, skoro dvostruko većom rezolucijom od prvobitnog instrumenta. Kao i kod originalne fotografije, snimljene planetarnom kamerom širokog polja 2, elementi su prikazani različitim bojama: Crvena otkriva pojedinačno jonizovan sumpor, plava prikazuje duplo jonizovan kiseonik, a zelena naglašava vodonik.

    Novi pogled teleskopa Habl na "Stubove stvaranja" (VIDEO)
    • Naslov članka: Novi pogled teleskopa Habl na "Stubove stvaranja" (VIDEO)
    • Kategorija:
    • Datum i vreme objavljivanja: 12:28
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 коментара:

    Post a Comment

    Top