• Feelgood fest 11 Sombor festival extremne muzike 2016

    Latest News

    Wednesday 11 February 2015

    Habl uočio najdalju kosmičku lupu do sada


    Astronomi su pomoću svemirskog teleskopa Habl uspeli da uoče najdalju kosmičku lupu do sada. Moćna gravitacija ove masivne eliptične galaksije uveličava svetlost koja dolazi iz udaljene spiralne galaksije - obarajući prethodno postavljeni rekord "uveličavanja" za 200 miliona godina.



    Gravitaciono uveličavanje je fenomen gde prednji objekat uveličava, osvetljava i iskrivljuje sliku udaljenijeg objekta u pozadini, koji je obično previše bled da bi se uočio teleskopom. Ogromno gravitaciono polje ovog elipsastog monstruma odbija svetlost koja prolazi kroz njega, na način na koji optičko sočivo savija svetlo da bi se formirala slika.

    Možete videti džinovsku galaksiju onako kako je izgledala pre 9,6 milijardi godina uvećano levo na slici iznad. Crvena boja potiče od starijih zvezda i najsjajniji je član udaljenog jata galaksija pod nazivom IRC 0218.
    Takođe u levom delu, svetlije obojena ispupčenja u gore desno i gore levo su iskrivljeni, uvećani oblici udaljenije spiralne galaksije - locirane 10,7 milijardi svetlosnih godina od Zemlje. Nakon oduzimanja eliptičnog džina, dobijate spiralnu galaksiju u uvećanoj slici sa desne strane. Ona je plava zbog sjaja mladih zvezda.

    "Kada gledate dalje od pre 9 milijardi godina u rani univerzum, ne očekujete da pronađete ovakav tip uveličavanja galaksije preko galaksije.", Rekao je Kimvi Tren sa Univerziteta u Teksasu i dodao: "Veoma je teško videti poravnanje dve galaksije u ranom univerzumu." Zamislite da gledate kroz lupu. Čak i ukoliko je držite u ispruženoj ruci i dalje ćete videti uveličani objekat. "Međutim ukoliko pomerate lupu duž prostorije, vaše šanse da vidite lupu skoro savršeno poravnatu sa drugim objektom iza se umanjuju."

    Habl uočio najdalju kosmičku lupu do sada
    • Naslov članka: Habl uočio najdalju kosmičku lupu do sada
    • Kategorija:
    • Datum i vreme objavljivanja: 12:36
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 коментара:

    Post a Comment

    Top