• Feelgood fest 11 Sombor festival extremne muzike 2016

    Latest News

    Wednesday 11 February 2015

    Svemirski teleskop Habl uočio "nasmejano lice"


    Oči ovog džinovskog nasmejanog lica predstavljaju dve udaljene, sjajne galaksije, dok su linije lica i osmeha zapravo lukovi stvoreni jednim interesantnim efektom.
    Taj efekat se naziva jako gravitaciono zakrivljenje. Oblaci galaksija su jedne od najmasivnijih struktura u univerzumu, koje su u stanju da proizvedu tako jaku gravitacionu silu, da se oko njih krive vreme i prostor. Preusmeravanjem svetlosnih zrakova, galaktički oblaci u pozadini deluju kao kosmička sočiva koja mogu da uvećaju, izobliče ili saviju svetlost koja se nalazi iza njih.

    Pogledajte i: Novi pogled teleskopa Habl na "Stubove stvaranja" (VIDEO)

    U ovom konkretnom slučaju, savijanje svetlosti iz nekih udaljenih izvora proizvodi prstenoliku strukturu koja se zove Ajnštajnov prsten: što je rezultat tačnog, simetričnog poravnanja izvora svetlosti, sočiva i posmatrača.

    Saznajte i: Habl uočio najdalju kosmičku lupu do sada


    Gravitaciono zakrivljenje je bilo ključno za mnoga Hablova otkrića, uključujući ona kojima smo zavirili u rani univerzum. Ovaj nasmejani objekat je proučavan kao deo potrage za jakim "lupama" pomoću Hablove planetarne kamere širokog ugla 2 i kamere širokog ugla 3.
    Svemirski teleskop Habl uočio "nasmejano lice"
    • Naslov članka: Svemirski teleskop Habl uočio "nasmejano lice"
    • Kategorija:
    • Datum i vreme objavljivanja: 12:36
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 коментара:

    Post a Comment

    Top