• Feelgood fest 11 Sombor festival extremne muzike 2016

    Latest News

    Wednesday 18 February 2015

    Kako je srpska zastava izgledala posle Sretenjskog ustava


    Prvi najviši pravni akt u našoj zemlji opisao je boje državne zastave, koje nisu naišle na odobravanje. Znate li kada je i kako srpska zastava dobila današnji raspored boja?
    Naime, Ustav iz 1835. godine opisao je zastavu kao "otvoreno crvenu, belu i čelikasto-ugasitu".

    Raspored boja je, dakle, sledeći: crvna - bela - plava boja. Što se tiče grba na zastavi, on je u 4. članu Sretenjskog ustava opisan kao krst na crvenom polju, među čijim kracima se nalazi po jedno ognjilo okrenuto ka krstu. Čitav grb opasan je zelenim vencem - s desne strane je venac od hrastovog lista, a s leve od maslinovog.


    Zastava je kritikovana kao previše slična francuskoj revolucionarnoj zastavi, te je Miloš Obrenović, kada je Sretenjski ustav pao, zahtevao od Visoke porte izradu novog, u kome će se naći i član o zastavi i grbu.

    Kako istoričar Radoš Ljušić u knjizi ”Kneževina Srbija (1830-1839)” piše, sultan Mahmud II nije odobrio ovu zastavu, već je u decembru 1835. godine knezu Milošu i podunavskim vezirima, pašama, ajanima, vojvodama, kadijama i nadzornicima skela uputio ferman o tome da srpski narod ima pravo da razvija trobojku na trgovačkim lađama.

    Uz to, svima je poslao i primerak te zastave: tkaninu na kojoj se, prvi put tim redosledom, pojavljuju vodoravno raspoređene crvena, plava i bela boja.
    Kako je srpska zastava izgledala posle Sretenjskog ustava
    • Naslov članka: Kako je srpska zastava izgledala posle Sretenjskog ustava
    • Kategorija:
    • Datum i vreme objavljivanja: 11:59
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 коментара:

    Post a Comment

    Top