• Feelgood fest 11 Sombor festival extremne muzike 2016

    Latest News

    Thursday 19 February 2015

    Kako rastu crne rupe?


    Jeste li se ikada zapitali šta utiče na širenje crnih rupa? Nedavno objavljena studija pokazala je šta bi mogao biti uzrok. 

    Svaka velika galaksija ima crnu rupu u svom središtu, a što je galaksija veća - to je veća njena crna rupa.



    Svaka crna rupa je oko milion puta manja od galaksije kojoj pripada. Nova studija o zvezdama koje se nazivaju eliptične galaksije govori o uticaju crne materije na rast crne rupe.

    "Čini se da postoji misteriozna veza između količine tamne materije i crne rupe koje se nalaze u istoj galaksiji," kaže Akos Bogdan, glavni autor iz Centra za astrofiziku na Harvardu.
    Novo istraživanje bavi se nedoumicama u ovom polju. Prethodna istraživanja otkrila su vezu između mase u crnoj rupi i sazvežđa u eliptičnim galaksijama.

    U našem univerzumu, tamna materija prevazilazi "normalnu" materiju ­ u svakodnevnim stvarima koje viđamo ­ u odnosu 6:1. Znamo da tamna materija postoji samo zahvaljujući gravitaciji. Ona drži zajedno galaksije i galaksijska sazvežđa. Svaka galaksija je okružena oreolom tamne materije koja je teška koliko i trilion sunaca i zauzima prostor od stotinu ili hiljadu svetlosnih godina.

    Bogdan i njegov kolega istražili su više od tri hiljade eliptičnih galaksija. Koristili su kretanje zvezda kako bi izmerili crne rupe u galaksiji. Rendgenska merenja vrelog gasa koji okružuje galaksije pomogla su u merenju tamne materije, jer što više tamne materije galaksija ima - to je više vrelog gasa.

    Veza između mase tamne materije i veličine crne rupe povezana je sa rastom eliptičnih galaksija. Spajanjem manjih galaksija, njihovih zvezda i tamnih materija koje se mešaju nastaju eliptične galaksije. Zato što tamna materija preovladava nad svim ostalim, ona oblikuje novu eliptičnu galaksiju i utiče na rast crne rupe.

    "Trenutak spajanja stvara gravitacioni otisak koji će galaksija, zvezde i crne rupe pratiti kako bi same sebe izgradile", objašnjava Bogdan.

    Kako rastu crne rupe?
    • Naslov članka: Kako rastu crne rupe?
    • Kategorija:
    • Datum i vreme objavljivanja: 16:41
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 коментара:

    Post a Comment

    Top