• Feelgood fest 11 Sombor festival extremne muzike 2016

    Latest News

    Thursday 19 February 2015

    Nasin teleskop napravio prvu fotografiju crne rupe


    Svemirski teleskop NuSTAR napravio je prve snimke, najoštrije prikaze izvora X-zraka iz dubokog svemira koji su ikada snimljeni… 


    Svemirska opservatorija, lansirana je 13. juna u misiju u okviru koje treba da posmatra energetski nabijena polja, X-zrake sa malom talasnom dužinom koji dolaze od nekih od najdinamičnijih objekata u svemiru, među kojima su crne rupe i ostaci supernove.

    Ovaj teleskop vredan 165 miliona dolara napravio je prve fotografije 28. juna, usmerivši svoj objektiv ka obližnjoj crnoj rupi Cygnus X-1, koja postepeno isisava gas iz gigantske zvezde udaljene od nas 6000 svetlosnih godina.

    „Dobili smo prvu ikada napravljenu jasnu sliku visoko energetskog univerzuma ispunjenog X-zracima“, rekla je Fiona Harison vodeći istraživač sa kalifornijskog Instituta za tehnologiju u Pasadeni. „To je kao da ste stavili novi par naočara i po prvi put videli bistru sliku svih aspekata sveta koji vas okružuje.“ Harisonova je inače prva započela rad na misiji NuSTAR lovca na crne rupe pre 15 godina.

    Sličicu u gornjem desnom uglu, koja pokriva prostor oko dva puta veći od prečnika Meseca, načinio je teleskop Integral. Ispod nje je NuSTAR-ov snimak centra te sličice koji demonstrira njegovu mogućnost da zumira specifično mesto, što već pokazuje da je ovaj teleskop na putu da ispuni svoj cilj – da prikaže neke od najmisterioznijih delova univerzuma u potpuno novom svetlu.

    NuSTAR je dizajniran da radi najmanje dve godine, praveći fotografije sa sto puta osetljivijim objektivom i deset puta većom rezolucijom nego bilo koji teleskop ranije poslat u svemir. Naučnici se nadaju da će to pomoći da se odgovori na neka od najtežih pitanja o crnim rupama, kao što je kako se one formiraju i evoluiraju.

    Iako su same crne rupe potpuno nevidljive (čak ni svetlost ne može da se odupre njihovoj gravitaciji), materija koja upada u takve objekte može da podigne temperaturu čak i do nekoliko stotina miliona stepeni, što urzorkuje oslobađanje izvesne količine visoko energetske svetlosti koja se može uočiti sa druge strane univerzuma.



    Teleskop će dokumentovati ponašanje crnih rupa, uključujući brzinu kojom se vrte, i njihovog okruženja. Jedan od ciljeva je i da se napravi mapa crnih rupa kako bi se video njihov raspored u prostoru, ali i da se ispita kako u eksplozijama zvezda nastaju teški elementi i šta održava na okupu galaksije koje su ekstremno aktivne. Pored toga, proučavaće se i zvezde koje su eksplodirale kao supernove i strukture u kojima su galaksije formirale velike grupacije.

    Sledeća zadatak za NuSTAR biće posmatranje G21.5-0.9, ostataka eksplozije supernove koja je okončala život zvezde pre nekoliko hiljada godina u našoj galaksiji, kao i proučavanje 3C273, crne rupe udaljene oko dve milijarde svetlosnih godina.
    Nasin teleskop napravio prvu fotografiju crne rupe
    • Naslov članka: Nasin teleskop napravio prvu fotografiju crne rupe
    • Kategorija:
    • Datum i vreme objavljivanja: 16:47
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 коментара:

    Post a Comment

    Top