• Feelgood fest 11 Sombor festival extremne muzike 2016

    Latest News

    Thursday 19 February 2015

    Lovac na crne rupe NuStar uspešno lansiran u svemir

    Ovaj jedinstveni satelit od juče orbitira oko Zemlje i čeka komande Nasinih inženjera kako bi započeo svoju misiju... 


    Nasin Nuklearni spektroskopski teleskop, lansiran je u orbitu na jedinstven način, raketom „Pegazus“, koja se odvojila od aviona „Stargejzer") na 12.200 metara iznad Tihog okeana, južno od Maršalovih ostrva.

    „Pegazus je jedinstvena raketa i tačka“, rekao je Omar Baez, direktor lansiranja u Nasi. „Pre svega, ona ima krila. Lansirali smo je na sličan način kao da ispuštamo bombu, a posle nekoliko sekundi ta stvar je zasvetlela i odjurila ispred Satgejzera. Jedinstvena je u svakom smislu.“

    U Nasi kažu da je lansiranje uz pomoć aviona mnogo jeftinije od onog sa zemlje i manje goriva je potrebno da bi se teret izneo izvan Zemljine gravitacije. U sredu ujutru Stargejzer se popeo na visinu od 12.200 metara i onda „ispustio Pegazus iz svog stomaka“, kao to slikovito opisuju članovi tima za lansiranje. Raketa je padala oko pet sekundi, a zatim odletela u svemir noseći NuStar, za svega tri minuta.

    Posle oko 13 minuta, NuStar je stigao do svog odredišta i sada kruži oko Zemlje na udaljenosti od oko 550 km, gde će i ostati od kraja svoje misije. Za oko nedelju dana, Nasini inženjeri će poslati komandu ka satelitu da zavije nosač dugačak deset metara, koji će omogućiti teleskopu da zabeleži rendgenske zrake i prebaci ih u oštru sliku. Reč je o prvom teleskopu koji će koristiti visokoenergetske rendgenske ili iks-zrake, čije bi slike trebalo da budu 10 puta zrnastije i 100 puta osetljivije od svih koje su dosad slali teleskopi koji su radili u tom području spektra.

    „Otvorićemo širok prozor ka univerzumu“, rekao je Danijel Štern, naučnik u projektu NuStar. „Naučićemo mnogo toga o svemiru, od toga šta zagreva atmosferu sunca do razumevanja crnih rupa“.

    NuStar će, objašnjavaju naučnici,  proučavati crne rupe sakrivene iza kosmičke prašine i gasova, na sličan način na koji zubar analizira zube preko rendgenskog snimka.

    „Smatramo da su dve od tri crne rupe u svemiru skrivene“, rekao je Štern.

    Naučnici koji su zaduženi za NuStar udružiće se drugim Naisnim misijama kako bi uporedo posmatrali kosmičke objekte. Astronomi će moći da koriste različite instrumente za bolje razumevanje nekih od energetski najnabijenijih fenomena u svemiru.

    „Spremni smo za posmatranje onih stvari za koje smo sigurni da ćemo videti“, rekao je Štern. „Ali najveće uzbuđenje leži u tome što postoji mogućnost da uočim nešto potpuno neočekivano".
    Izvor: RedOrbit
    Lovac na crne rupe NuStar uspešno lansiran u svemir
    • Naslov članka: Lovac na crne rupe NuStar uspešno lansiran u svemir
    • Kategorija:
    • Datum i vreme objavljivanja: 16:55
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 коментара:

    Post a Comment

    Top