• Feelgood fest 11 Sombor festival extremne muzike 2016

    Latest News

    Thursday 19 February 2015

    Neobične vesti sa severa: Zašto Island raste?


    Svetski mediji prenose vest o tome da se površina ovog ostrva menja na veoma neuobičajen način. Saznajte zbog čega je tako i da li je ovo dobra ili loša vest. 


    Kako se led topi i glečeri povlače, površina ovog ostrva se menja, ledom prekrivena brda rastu u visinu, prosečno 30 milimetara godišnje. Naučnici kažu da je podatak precizan, ali da satelitske stanice koje se koriste u istraživanju ukazuju da je porast veći za po par milimetara svake godine.
    Ako ste ljubitelj prirode ove zemlje, prošetajte ispod islandskog glečera (VIDEO).

    Ova pojava, poznatija u nauci kao izostazija, ipak, nije novost. Već više od jednog veka geolozi znaju da pojedini delovi zemljine kore ­litosfere­ dosežu astenosferu. Princip je već dobro poznat, ali postoji i geološki dokaz da svuda dolazi do postepenog otežanja tla. Međutim, precizna merenja nisu moguća.
    Kejtlin Kompton s Odseka za geologiju Univerziteta u Arizoni kaže da su ona i njene kolege koristili 62 satelitske stanice kako bi precizno izmerili pokrete tla.

    Oni su izabrali stanice koje su udaljene od aktivnih vulkanskih zona kako bi eliminisali faktore u vezi s erupcijama. Dovoljno podataka sa GPS stanice je bilo dostupno da potvrde izdizanje tla.

    Pogledajte i: Usamljena kuća na islandskom ostrvu

    Odabran je glečer koji se posmatra od oktobra do septembra, kako merenja ne bi bila poremećena prolećnim otapanjima i ranim snežnim padavinama.

    Tokom poslednjih 30 godina, severna hemisfera se brže zagreva, dok je arktička sezona topljenja dosegla 17 dana po deceniji. Istraživačka merenja pokazala su da je podizanje tla počelo pre tridesetak godina, i da u nekim delovima Islanda dosežu 35 milimetara godišnje, ali da je ta stopa i dalje u porastu.

    "Island je prvo mesto gde ubrzano izdizanje tla ima veze sa ubrzanim topljenjem leda," kaže koautor ove studije, saradnik profesora Ričarda Beneta. "Ono što posmatramo je uslovljeno klimatskim promenama na površini Zemlje."

    Globalno zagrevanje: Kako se menjala temperatura u proteklih 130 godina

    Postoji mogućnost da će se pozabaviti i vulkanskim aktivnostima. Geološki dokazi sugerišu da su glečeri počeli da se povlače pre 12.000 godina, a erupcije su se povećale.
    Tim iz Arizone želeo je da ustanovi vezu između stope topljenja ledenih površina i stope izdizanja tla.

    "Ne postoji drugi način da se objasni ubrzano podizanje nego da se poveže sa nestajenjem glečera po isto tako ubrzanoj stopi", objasnio je dr Benet.
    Neobične vesti sa severa: Zašto Island raste?
    • Naslov članka: Neobične vesti sa severa: Zašto Island raste?
    • Kategorija:
    • Datum i vreme objavljivanja: 18:35
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 коментара:

    Post a Comment

    Top