• Feelgood fest 11 Sombor festival extremne muzike 2016

    Latest News

    Wednesday 25 March 2015

    London: Neobična nova pravila za ulične svirače


    Zvaničnici britanske prestonice su početkom sedmice objavili novi kodeks ponašanja za muzičare - koji se instrumenti ne preporučuju, koliko će svirači biti udaljeni od publike, gde smeju da nastupaju itd. 

    Kako prenosi Iol, ulični muzičari koji znaju samo tri pesme biće ljubazno zamoljeni da odu nakon što izvedu čitav svoj repertoar, umesto da sviraju iste pesme iznova.

    Pored toga, preporučuje se da gajdaši ni izlaze na ulice jer, kako je navedeno u kodeksu, zvuk njihove muzike "brzo postaje dosadan". Isto važi i za one koji sviraju električne gitare i udaraljke ili se bave "bitboksingom". Uz to, pijanisti koji, kada nastane gužva, ne mogu brzo da pomere svoje klavire neće biti dobrodošli jer zauzimaju previše mesta.

    Usvajanje ovog zanimljivog kodeksa je inicirao gradonačelnik Londona Boris Džonson, koji je još prošle godine upozoravao da bi se, zbog usvajanja veoma strogih pravila u čak trideset i dvema gradskim opštinama, mogle formirati oblasti u kojima će rad uličnim umetnicima biti zabranjen. Kodeks je nastao u dogovoru s predstavnicima policije i uličnih zabavljača.

    "Umesto što im zagorčavamo život, trebalo bi da poštujemo njihov doprinos gradu", istakao je Džonson.

    Kako se dalje navodi, ulični muzičari mogu da nastupaju na javnim mestima u Londonu, ali je za sviranje u metrou, određenim delovima grada i ispred odrređenih institucija neophodna posebna dozvola. Izvođači moraju da budu na određenoj udaljenosti od publike, što posebno važi u vreme najvećih gužvi.

    Uz to, rad u "Sitiju", čuvenoj poslovnoj četvrti, najstrože je zabranjen, a utvrđeni su i uslovi u kojima policija ima pravo da umetnicima zapleni instrumente.

    Inače, londonski muzičari su se ranije žalili da gradske vlasti češće izdaju dozvole za rad na ulici pantomimičarima i mađioničarima, čiji talenti ne podrazumevaju pravljenje buke.
    London: Neobična nova pravila za ulične svirače
    • Naslov članka: London: Neobična nova pravila za ulične svirače
    • Kategorija:
    • Datum i vreme objavljivanja: 12:23
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 коментара:

    Post a Comment

    Top