• Feelgood fest 11 Sombor festival extremne muzike 2016

    Latest News

    Tuesday 24 March 2015

    Naučnici uneli DNK mamuta u ćelije azijskih slonova


    Harvardski stručnjaci uspešno su ubacili nizove DNK ove izumrle vrste u genome slonova. Znači li to da će mamuti ponovo šetati planetom? 


    Nakon iscrpne analize DNK mamuta besprekorno očuvanog u permafrostu, harvardski naučnici uspeli su da reprodukuju identične kopije četrnaest mamutskih gena.

    Kako objašnjava Džordž Čurč, profesor genetike na ovom univerzitetu, on i njegov tim dali su prioritet genima povezanim s otpornošću na hladnoću, odnosno onima koji utiču na pojavu malja, veličinu ušiju, gojaznost i hemoglobin.

    DNK lanci koje su naučnici analizirali pripadaju mamutima iz dveju izolovanih grupa koje su najduže živele na Zemlji. Jedna je živela na ostvru Sent Pol u Beringovom moru pre 6.400 godina, a druga na Vrangelovom ostrvu pre 3.300 godina.

    Ovaj složen proces izveden je zahvaljujući novorazvijenoj tehnici CRISPR (Clustered Regularly Interspaced Short Palindromic Repeat), koja je naučnicima omogućila precizno menjanje određenih delova DNK današnjih azijskih slonova, odnosno njihovo  mešanje s genima ovih praistorijskih životinja.

    Dalja istraživanja su neophodna i pred naučnicima je još mnogo posla, između ostalog i objavljivanje naučnog rada u kom će ovaj komplikovan i revolucionaran poduhvat biti detaljno opisan.
    Naučnici uneli DNK mamuta u ćelije azijskih slonova
    • Naslov članka: Naučnici uneli DNK mamuta u ćelije azijskih slonova
    • Kategorija:
    • Datum i vreme objavljivanja: 15:08
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 коментара:

    Post a Comment

    Top