• Feelgood fest 11 Sombor festival extremne muzike 2016

    Latest News

    Wednesday 25 March 2015

    Naučnici i dalje istražuju šta sve čini "hormon ljubavi"


    Oksitocin ne prestaje da intrigira stručnjake svojim brojnim funkcijama, pa je sve veći broj studija koje nam otkrivaju njegovo dejstvo.

    Hormon koji telo stvara tokom ljubljenja, maženja, grljenja, seksualnih odnosa često se, baš zbog načina na koji se podstiče njegovo lučenje, naziva "hormonom ljubavi".

    Reč je o hormonu neurohipofize, karakterističnom za sisare, koji stvara hipotalamus.
    Brojne ranije studije pokazale da oksitocin igra važnu ulogu u reprodukciji, a posebno je važan za porođaj jer izaziva kontrakcije. Veterinari ga zato neretko daju ženkama životinja kako bi im olakšali porođaj. Uz to, on je neophodan za stvaranje mleka kod majki. Smatra se da je od presudne važnosti za uspostavljanje veze između majke i novorođenčeta.

    Pored toga, naučnici su odavno utvrdili da je oksitocin važan za postizanje orgazma, socijalnu identifikaciju, zaljubljivanje... Postoje i teorije da on utiče i na etnocentrično ponašanje tako što pojačava poverenje i empatiju prema zatvorenoj grupi toliko da svi oni koji nisu njen deo bivaju odbijeni.

    Sva ova dejstva oksitocina su, manje ili više, poznata i odavno utvrđena. Ipak, iako je spisak zanimljivih funkcija ovog hormona poduži, on još uvek interesuje vodeće stručnjake, zbog čega se sve češće sprovode opsežne studije o njemu. Rezultati ovih istraživanja pokazuju sve interesantnija dejstva oksitocina, a ona se, zanimljivo, najčešće odnose na muškarce.



    Oksitocin za trežnjenje

    Istraživanjem naučnika Univerziteta u Sidneju i Univerziteta u Regenzburgu utvrđeno je da pojačano lučenje ovog hormona smanjuje opijenost nakon konzumiranja veće količine alkohola.

    Eksperimenti vršeni nad pacovima, pokazali su da ove životinje nisu pod dejstvom alkohola u istoj meri kada prime oksitocin i bez njega. Autor studije dr Majkl Boven ističe da je još uvek nemoguće objasniti zbog čega se to dešava, ali se nada da će to biti jasnije kada se sprovede istraživanje u kom bio učestovali ljudi.

    Oksitocin protiv autizma

    Krajem februara 2015. godine, Rojters je preneo vest da je u jednom istraživanju utvrđeno da muškarci s autizmom, nakon što udahnu supstancu koja sadrži oksitocin, češće uspostavljaju kontakt očima.

    Ipak, naučnici su objasnili da to ne znači da je oksitocin lek za autizam i da bi ga trebalo primeniti kao terapiju.

    Iz tog razloga, naučnici Univerziteta u Kembridžu su, udruženi s nekolicinom evropskih univerziteta, sproveli istraživanje u kojem su uporedili 32 autistične osobe muškog pola s grupom od 34 osobe koje nisu imale autizam. Pripadnici obe grupe bili su iste starosti i koeficijenta inteligencije. Učesnici istraživanja su razgovarali s naučnicima pre i nakon udisanja supstanci od kojih je jedna imala placebo efekat, a druga sadržala oksitocin. Rezultati su pokazali da su autistični muškarci nakon udisanja oksitocina uspostavljali kontakt očima sa sagovornikom češće i duže nego ranije.

    Oksitocin za povratak kući

    Istraživanje Univerziteta u Kaliforniji (Santa Barbara) istražilo je kako hormoni pokreću muškarce. Pošavši od tradicionalne muške uloge - lovca, onoga koji doprinosi i vodi se primitivnim instinktima, naučnici su ispitivali kakvo je stanje hormona muškaraca u zavisnosti od radnje koju obavlja.

    Ustavili su da je nivo testosterona najviši prilikom obavljanja "muških" zadataka, dok je oksitocin najviši po dolasku kući s posla. Štaviše, što je duži radni dan - to će više oksitocina muškarac proizvesti kada se vrati kući.

    Oksitocin za mršavljenje

    Nedavno objavljena studija harvardskih stručnjaka pokazala je da nakon povećanja nivoa oksitocina u organizmu, muškarci unose manje kalorija za doručak, čak i ako sami iz podužeg jelovnika odaberu obrok po svom ukusu.

    Elizabet Loson, vođa tima koji je sproveo ovo istraživanje, kaže da su ona i njene kolege uzbuđeni zbog ovog otkrića jer bi ono moglo pomoći lečenju gojaznosti.
    Naučnici i dalje istražuju šta sve čini "hormon ljubavi"
    • Naslov članka: Naučnici i dalje istražuju šta sve čini "hormon ljubavi"
    • Kategorija:
    • Datum i vreme objavljivanja: 14:01
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 коментара:

    Post a Comment

    Top