• Feelgood fest 11 Sombor festival extremne muzike 2016

    Latest News

    Friday 13 March 2015

    VEŠTAČKA INTELIGENCIJA SVE BLIŽA: IBM napravio čip po uzoru na ljudski mozak

    IBM je otvorio novi put na polju kompjutera inspirisanih funkcionisanjem mozga, u pogledu radikalno nove arhitekture, neprevaziđene "snaga/zona/brzina" efikasnosti, neograničene prilagodljivosti i inovativne tehnike projektovanja - rekao je dr Darmendra S. Modha, saradnik i glavni naučnik kompanije IBM



    Naučnici kompanije IBM predstavili su prvi neurosinaptički računarski čip koji dostiže rekordnu skalu od milion neurona i 256 miliona sinapsi pogodnih za programiranje. Sa 5,4 milijarde tranzistora, potpuno funkcionalan i u svom prvom obimu proizvodnje, ovaj čip je trenutno jedan od najvećih CMOS čipova ikada napravljenih.

    On troši zanemarljivih 70mW kada funkcioniše u biološki realnom vremenu, što je manje energije od modernog mikroprocesora. Ovo značajno dostignuće, objavljeno je u Science-u u saradnji sa Cornell Tech univerzitetom i predstavlja značajan korak napred kada je u pitanju uvođenje kognitivnih računara u društvo.

    Foto: AP/Tanjug
    Foto: AP/Tanjug

    "IBM je otvorio novi put na polju kompjutera inspirisanih funkcionisanjem mozga, u pogledu radikalno nove arhitekture, neprevaziđene “snaga/zona/brzina” efikasnosti, neograničene prilagodljivosti i inovativne tehnike projektovanja."

    Predviđamo nove generacije sistema informacionih tehnologija, koji dopunjuju današnje fon Nojmanove uređaje, koje pokreću razvojni ekosistemi sistema, softvera i usluga –  rekao je dr Darmendra S. Modha, saradnik i glavni naučnik kompanije IBM, pri sektoru za računarska dostignuća inspirisana funkcionisanjem mozga.


    Ovo dostignuće ističe lidersku ulogu kompanije IBM u momentima promena od ključnog značaja u istoriji računarstva putem dugoročnih investicija u organske inovacije.

    VEŠTAČKA INTELIGENCIJA SVE BLIŽA: IBM napravio čip po uzoru na ljudski mozak
    • Naslov članka: VEŠTAČKA INTELIGENCIJA SVE BLIŽA: IBM napravio čip po uzoru na ljudski mozak
    • Kategorija:
    • Datum i vreme objavljivanja: 15:25
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 коментара:

    Post a Comment

    Top