• Feelgood fest 11 Sombor festival extremne muzike 2016

    Latest News

    Sunday 22 February 2015

    Na dnu mora pronađeno devet kilograma zlatnika! (PHOTO)


    U izraelskom delu Sredozemnog mora otkrivena je pozamašna količina zlatnog novca, starog više od hiljadu godina. Čemu je on bio namenjen? 

    Kako saopštava izraelska Uprava za antikvitete, ovo najviše zlata pronađeno u jednom navratu na teritoriji Izraela - ikada.

    Kao što to obično biva kada su ovako značajna otkrića u pitanju, do pronalaska ovih zlatnika došlo je slučajno. Članovi ronilačkog kluba u ovoj luci koja je izgrađena još u vreme Rimljana nenadano su na dnu mora naišli na devet kilograma zlatnog novca, koji je označen kao neprocenjiv.

    Zanimljivo, oni su najpre pomislili da je reč o lažnom novcu za dečiju igru, ali su ubrzo shvatili da je zlato pravo. Sakupili su nekoliko novčića i pohitali ka obali kako bi direktoru ronilačkog kluba javili vest o svom otkriću.


    Foto: Profimedia

    Stručnjaci izraelske Uprave za antikvitete procenjuju da novčići datiraju iz perioda od X do XII veka, tj. iz vremena kalifata Fatimid, koji je vladao delom Bliskog istoka i Severne Afrike od 909. do 1171. godine.

    Neophodna su dalja istraživanja o poreklu blaga, a direktor odeljenja za marinsku arheologiju Kobi Šavrit istič da je moguće da je reč o novcu od poreza koji je prenošen u Egipat, kada mu se isprečio brodolom.Postoji i druga teorija: da je novac bio određen za plate vojnog garnizona Fatimida u Cezareji.

    Kako prenosi AFP,  zlatnici pripadaju državi i nalazači neće biti nagrađeni.


    Na dnu mora pronađeno devet kilograma zlatnika! (PHOTO)
    • Naslov članka: Na dnu mora pronađeno devet kilograma zlatnika! (PHOTO)
    • Kategorija:
    • Datum i vreme objavljivanja: 00:03
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 коментара:

    Post a Comment

    Top