• Feelgood fest 11 Sombor festival extremne muzike 2016

    Latest News

    Thursday 26 March 2015

    Godinu dana u svemiru: Kako će izgledati misija koja će pomeriti granice (VIDEO)

    Dva čoveka se pripremaju da kažu zbogom Zemlji na skoro 12 meseci. 


    U subotu 28. marta  2015. godine, Nasin astronaut Skot Keli i ruski kosmonaut Mihail Kornjenko krenuće na put ka Međunarodnoj svemirskoj stanici, što će označiti početak njihove jednogodišnje misije u svemiru, koja ima za cilj testiranje granica ljudskog istraživanja svemira i ljudskog duha.


    Većina ekspedicija ka Međunarodnoj svemirskoj stanici traje oko četiri do šest meseci. Naučnici se nadaju da će, ukoliko ova misija bude trajala duže, bolje razumeti kako ljudsko telo reaguje i prilagođava se dugotrajnom svemirskom letu. Sticanje znanja o tome je veoma važno, s obzirom na to da NASA planira ljudska putovanja dublje u Sunčev sistem, uključujući ona ka Marsu, koja bi mogla da traju 500 ili više dana. Misija, takođe, može imati potencijalnu korist za ljude na Zemlji, pomažući pacijentima da se oporave nakon dugih perioda ležanja, kako bi se poboljšalo praćenje ljudi čija su tela nesposobna da se izbore sa infekcijama.

    Dugotrajno izlaganje okruženju sa nultom gravitacijom može uticati na ljudsko telo na brojne načine. Neki fizički simptomi mogu da uključuju promene u očima, mišićnu atrofiju i gubitak kostiju. Ljudska psiha je, takođe, bitno polje istraživanja, pošto su efekti života u izolovanim i malim prostorima bitni za razumevanje planiranih budućih misija sa ljudskom posadom ka Marsu. 

    Istraživanje od godinu dana može pomoći Nasi i njenim međunarodnim partnerima da smanje rizike i bolje razumeju kako da osiguraju zdravlje astronauta na dužim misijama.

    Postoji sedam ključnih elemenata ove jednogodišnje misije. Funkcionalna istraživanja će proučavati učinak članova posade tokom i nakon 12 meseci. Bihevioralna istraživanja pratiće obrasce spavanja i rutine vežbanja. Oštećenje vida biće proučavano merenjima promene pritiska unutar ljudske lobanje. Metabolička istraživanja proučavaće imunitet i efekte stresa. Fizičke performanse biće praćene fizičkim testiranjima. Naučnici će pratiti promenu mikroba, kao i moguće ljudske faktore koji će uticati na međusobne odnose članova misije.

    Dok Skot Keli bude u svemiru, njegov brat blizanac, penzionisani Nasin astronaut Mark Keli, učestvovaće u brojnim istraživanjima komparativne genetike. Neki od eksperimenata uključivaće prikupljanje uzoraka krvi, kao i psihološke i fizičke testove. Ti testovi pratiće bilo kakvu degeneraciju ili evoluciju koja se odvija u ljudskom telu usled predugog izlaganja okruženju sa nultom gravitacijom. Nova istraživanja blizanaca predstavljaju višestruku nacionalnu saradnju među univerzitetima, korporacijama i stručnjacima.

    Svi podaci koje će prikupiti članovi posade biće dostupni i američkim i ruskim naučnicima, što je važan korak ka poboljšanju efikasnosti svih budućih misija istraživanja svemira.

    Tokom jednogodišnje misije izdržljivosti, nekoliko rekorda će biti oboreno, uključujući najduže ukupno provedeno vreme u svemiru za bilo kog američkog astronauta. Keli će provesti 342 dana van Zemlje čime će ukupno provesti 522 dana u svemiru, što je više od trenutnog američkog rekordera Majka Finkija koji je u svemiru proveo ukupno 382 dana. Trenutni rekord za najdužu pojedinačnu misiju na svemirskoj stanici koju drže Nasin astronaut Majkl Lopez-Alegrija i ruski kosmonaut Mihail Tjurin takođe će biti oboren. Ruski kosmonaut Genadij Padalka će poći zajedno sa Kelijem i Kornjenkom, a na stanici će provesti šest meseci čime će postati novi rekorder po ukupnom vremenu provedenom u svemiru koje je ostvarilo bilo koje ljudsko biće.

    Jednogodišnja misija s ljudskom posadom je poslednja u nizu uloga koju će Međunarodna svemirska stanica imati kao platforma za pripremu čovečanstva za istraživanje dubljeg svemira. Uz veliki napor i saradnju međunarodne posade i istraživačkih timova, svet može da posmatra i iskoristi otkrića koja pomeraju granice istraživanja i pomažu očuvanju ljudskog zdravlja.

    Godinu dana u svemiru: Kako će izgledati misija koja će pomeriti granice (VIDEO)
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 коментара:

    Post a Comment

    Top