• Feelgood fest 11 Sombor festival extremne muzike 2016

    Latest News

    Saturday 28 March 2015

    Predstavljanje svemirskih agencija: JAXA


    Upoznajemo Vas sa svemirskim agencijama koje uspešno lansiraju rakete i drugu opremu u svemir. Danas Vam predstavljamo najveću svemirsku agenciju Japana. 

     

    Japanska agencija za istraživanje vazduhoplovstva i svemira ili JAXA (Jaksa) je japanska državna agencija koja je nastala 1. oktobra 2003. godine spajanjem Nacionalne agencije za razvoj svemira (NASDA), Nacionalne vazduhoplovno-svemirske laboratorije Japana (NAL) i Instituta za svemirsku i vazduhoplovnu nauku (ISAS).


    JAXA je odgovorna za istraživanje i razvoj tehnologija, lansiranje satelita u orbitu i uključena je u mnogobrojne napredne misije, poput istraživanja asteroida i mogućeg slanja ljudske posade na Mesec.

    Geslo agencije glasi: "Jedna JAXA", a korporativni slogan je "Istraživanje radi shvatanja".


    Zvanični logo Jakse. Foto: Wikimedia Commons

    Godine 2012. donet je novi zakon, kojim se omogućava da pored mirovnih, JAXA radi i na nekim vojnim svemirskim tehnologijama, poput sistema za upozorenje od raketnih napada. Agencija je bila formirana kao nezavisna administrativna institucija pod upravom Ministarstva obrazovanja, kulture, sporta, nauke i tehnologije (MEXT) i Ministarstva unutrašnjih poslova i komunikacija (MIC). Zakonom iz 2012. godine, politička kontrola Jakse preneta je sa MEXT-a na Kancelariju premijera kroz novoosnovanu Kancelariju za svemirsku strategiju.

    Organizacija

    JAXA obuhvata nekoliko organizacija i to: Direktorat za misije svemirskog transporta, Prvi direktorat za misije satelitske primene, Drugi direktorat za misije satelitske primene, Direktorat za misije sa ljudskom posadom, Direktorat za vazduhoplovna istraživanja i razvoj, Institut za svemirsku i vazduhoplovnu nauku (ISAS) i Institut za vazduhoplovnu tehnologiju.

    Sedište Jakse nalazi se u gradu Čofu u prefekturi Tokio, dok se istraživački centri nalaze širom Japana. Takođe, JAXA ima nekoliko kancelarija u drugim delovima sveta. Centar japanske svemirske mreže nalazi se u Cukubi u prefekturi Ibaraki i zove se Cukupa svemirski centar (TKSC). Centar je uključen u istraživanje i razvoj satelita i raketa, kao i praćenje i kontrolu satelita. U njemu se razvija eksperimentalna oprema za Japanski eksperimentalni modul "Kibo". U ovom centru takođe se obučavaju astronauti. Za potrebe operacija na Međunarodnoj svemirskoj stanici, Tim japanske kontrole letenja nalazi se u Centru za integraciju i promociju svemirske stanice (SSIPC) u istom gradu. SSIPC regularno komunicira sa posadom Međunarodne svemirske stanice.



    Foto: Wikimedia Commons


    Rakete

    Za lansiranje inženjerskih test satelita, satelita koji prate klimu i dr. JAXA koristi H-IIA raketu koju je nekada koristila NASDA. Za naučne misije poput rendgenske astronomije korišćena je M-V raketa sa čvrstim gorivom koju je nekada koristio ISAS, sve do 2006. godine od kada se planira razvijanje Ipsilon rakete koja bi je zamenila. Za vršenje eksperimenata u gornjoj atmosferi JAXA koristi SS-520, S-520 i S-310 rakete za sondiranje.

    Razvoj lansiranja i misije

    Prvi satelit Japan je lansirao 1970. godine na raketi L-4S koji je koristio ISAS. Satelit je nazvan Osumi. Pre spajanja ISAS i NASDA su koristili različite rakete, pošto je NASDA u početku koristila licencirane američke modele. Prva domaća raketa za lansiranje sa tečnim gorivom bila je H-II, predstavljena 1994. godine. Međutim, krajem 1990-ih, nakon dva neuspešna lansiranja H-II japanska raketna tehnologija suočila se sa kritikama.

    Prva japanska svemirska misija pod upravom Jakse bila je lansiranje H-IIA rakete 29. novembra 2003. godine i završila se kvarom usled problema sa pritiskom. Nakon 15 meseci, JAXA je izvela uspešno lansiranje H-IIA rakete iz Tanegašima svemirskog centra, čime je njihov satelit uspešno dospeo u orbitu 26. februara 2005. godine.



    Foto: Facebook/JAXA

    Prva japanske misije van Zemljine orbite bili su sateliti Suisei i Sakigake za osmatranje Halejeve komete 1985. godine. Prva japanska interplanetarna misija bila je Mars orbiter Nozomi lansiran 1998. godine. Na svoju destinaciju orbiter je stigao 2003. godine, ali moralo je da se odustane od ulaska u orbitu.

    Godine 2007, 14. septembra JAXA je uspešno lansirala lunarnog orbitalnog istraživača Kaguju, poznatog i kao SELENE, koji je koštao 55 milijardi jena, što je bila najveća takva misija još od Apolo programa. Cilj Kaguje bio je da prikupi podatke o Mesečevom poreklu i evoluciji. U lunarnu orbitu Kaguja je ušao 4. oktobra 2007. godine, a nakon godinu dana i osam meseci rada, 10. juna 2009. godine srušio se na površinu našeg prirodnog satelita.

    Svemirski program s ljudskom posadom

    Japan ima 10 astronauta, ali još uvek nije razvio sopstvenu letelicu sa ljudskom posadom i zvanično ne planira da to učini uskoro. Potencijalna letelica s ljudskom posadom HOPE-X koji se lansira pomoću konvencionalne rakete H-II razvijan je nekoliko godina, ali je odložen. Nešto jednostavnija kapsula sa ljudskom posadom Fudži je bila predložena, ali nikada usvojena.

    Prvi Japanac koji je leteo u svemir bio je Tojohiro Akijama, novinar koji je lansiran na sovjetskoj raketi Sojuz TM-11 u decembru 1990. godine. On je proveo više od 7 dana u svemiru na svemirskoj stanici Mir, u okviru onoga što su Sovjeti nazvali prvim komercijalnim svemirskim letom koji im je od Akijaminih sponzora TBS-a, doneo 14 miliona dolara.


    Foto: Facebook/JAXA

    Japan učestvuje u američkim i međunarodnim svemirskim programima sa ljudskom posadom, uključujući i letove japanskih astronauta na ruskim letelicama Sojuz do Međunarodne svemirske stanice (ISS). Jedna spejs-šatl misija (STS-47) u septembru 1992. godine bila je delimično finansirana iz Japana. Misija je uključivala prvog Jaksinog astronauta u svemiru, Mamorua Morija, koji je imao ulogu specijaliste za nosivost Spejslab-J, jednog od evropskih Spejslab modula.

    Japanski planovi za slanje ljudi na Mesec bili su u povoju, ali se od njih odustalo 2010. godine zbog smanjenja budžeta. U junu 2014. godine japansko Ministarstvo nauke i tehnologije objavilo je da razmatra mogućnost svemirske misije koja bi bila upućena na Mars. U izjavi je navedeno da se razmatraju misije bespilotnog istraživanja Marsa, kao i one sa ljudskom posadom, a dugoročno i naseljavanje Marsa uz međunarodnu saradnju i podršku.

    Kratke crte

    Akronim: JAXA (Jaksa)
    Datum osnivanja: 1. oktobar 2003.
    Sediše: Čofu, Tokio
    Primarna svemirska luka: Tanegašima svemirski centar
    Geslo: Jedna JAXA
    Upravnik: Naoki Okumura
    Budžet: 2,03 milijardi dolara
    Vebsajt: www.jaxa.jp
    Predstavljanje svemirskih agencija: JAXA
    • Naslov članka: Predstavljanje svemirskih agencija: JAXA
    • Kategorija:
    • Datum i vreme objavljivanja: 21:33
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 коментара:

    Post a Comment

    Top