• Feelgood fest 11 Sombor festival extremne muzike 2016

    Latest News

    Friday 6 February 2015

    Lepota kao droga za mozak


    Ljudska potreba za gledanjem u ono što je lepo utiče na to koga ćemo izabrati za partnera, a novo istraživanje ukazuje na to da dobar osećaj koji tom prilikom imamo dolazi iz mozga.
    Naučnici su otkrili da privlačnost stimuliše isto područje mozga kao morfin. "Baš kao i ukusna hrana ili dobra muzika, biti vezan za nekoga, poput romantičnog partnera je korisno za ljude.", rekla je Olga Čelnokova, psihološkinja na Univerzitetu u Oslu.

     Naklonost i želje nisu ista stvar. Naklonost opisuje privlačnost prema nečemu, a želje opisuju motivaciju da nešto posedujemo. Opioidni sistem je deo mozga koji kontroliše "naklonost". Povezan, ali drugačiji, dopaminski sistem kontroliše "želje". "Većina istraživanja o ljudskoj privlačnosti je rađena skeniranjem mozga bez upotrebe droga, a mnoga kasnija su rađena na životinjama, ali ne i na ljudima.", rekla je Čelnokova.

    Čelnokova i njene kolege okupili su 30 muškaraca za potrebe istraživanja. Nekima su dali morfin, koji aktivira receptore u opioidnom sistemu, dok su drugi dobili supresor opioida.

    Naučnici su potom muškarcima dali fotografije ženskih lica, koja variraju u privlačnosti, a muškarci su ih mogli prelistavati brzinom kojom su hteli. Potom su zamolili ispitanike da ocene koliko ime se sviđalo svako lice i izmerili vreme koje su utrošili na svako od njih.

    Učesnici koji su dobili morfin ocenili su najobjektivnije privlačna lica vrlo visoko. Osim toga, takvi ispitanici su proveli više vremena na gledanje slika s najprivlačnijim licima, što upućuje na to da su hteli još više atraktivnih.

    S druge strane, muškarci koji su dobili supresor opioida pokazali su manju naklonost i manje želje - ocenili su privlačna lica nižom ocenom i pregledali ih kraće.

    Dakle, opioidni sistem može pomoći ljudima u izboru najboljeg partnera stvaranjem osećaja nagrađivanja kada vidimo privlačne osobe, čime neprivlačne osobe čini manje poželjnim.
    Lepota kao droga za mozak
    • Naslov članka: Lepota kao droga za mozak
    • Kategorija:
    • Datum i vreme objavljivanja: 10:41
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 коментара:

    Post a Comment

    Top