• Feelgood fest 11 Sombor festival extremne muzike 2016

    Latest News

    Sunday 22 February 2015

    Saznajte kojih su to 5 životinja koje menjaju boje bolje od kameleona (VIDEO)


    Kameleoni se često opisuju kao "umetnici za menjenje boja" u životinjskom carstvu, koji brzo menjaju nijanse svoje kože kako bi se uklopili u okruženje. Međutim, njihova titula je ugrožena.


    Uprkos uvreženom mišljenju, ovi gušteri zapravo veoma sporo menjaju boje, kao što možete videti ispod na primeru madagaskarskog panter kameleona (Furcifer pardalis).





    Iako se boja stvorenja zaista promenila, proces je trajao nekoliko minuta, a šablon pruga koji zapada za oko ostaje netaknut - što je teško karakteristika dobre kamuflaže. Takođe, sva je prilika da kada vidite kameleona da menja boju, on ne pokušava da se kamuflira, već pokazuje svoje raspoloženje.


    Ipak, carstvo životinja je prepuno stvorenja koja menjaju boje, među kojima je nekoliko koje nadmašuju klan kameleona u veštini brzog kamufliranja. Predstavljamo vam pet najboljih.

    1. Sipe (red: Sepiida




    Uprkos milozvučnom imenu, ova ekscentrična bića su zapravo cefalopodi.

    Poput mnogih članova lanca ishrane, sipe moraju redovno da menjaju uloge između dovitljivih predatora i veštog plena. Grupa specijalnih kesica koje primaju instrukcije o promeni boje direktno iz mozga pomaže im da ujedno brzo zgrabe obrok i ujedno izbegnu da postanu jedan.

    2. Pljosnatica (Bothus mancus)




    Ove pljosnate ribe su smrtonosni lovci zahvaljujući seriji hormona koje šalju signale za promenu pigmenta kožnim ćelijama, koje u sekundi deluju. Međutim, kao što možete videti, njihova maska nije uvek savršena.

    3. Lignje




    Nekoliko vrsta lignji širom planete imaju neverovatnu sposobnost menjanja boja, poput ove zatočene vrsta snimljene u turskom akvarijumu.




    Nedavno je otkriveno da serija ćelija pigmenta koje kontrolišu boju ovih lovaca sa pipcima mogu biti sintetički manipulisane električnim impulsima koje kontroliše čovek.


    4. Pauci




    Brojne vrste ovih osmonožnih arahnida korsite kamuflažu za uhođenje bezazlenog plena, uključujući belog pauka koji obožava pčele. Međutim, od skoro 43.000 vrsta koje su poznate nauci, samo šačica ume da iznenada promeni boju. Među njima su Chrysso i Cryptophora, koji žive u Australiji.


    5. Oktopod pantomimičar (Thaumoctopus mimicus)



    Ovi zagonetni oktopodi su veštinu menjanja boja podigli na potpuno novi nivo ne samo imitiranjem identične boje, već i promenom samog oblika tela kako bi imitirali morske zmije, ribe ili delove korala - što je samo deo iz ukupnog opusa ovih neverovatnih bića.
    Saznajte kojih su to 5 životinja koje menjaju boje bolje od kameleona (VIDEO)
    • Naslov članka: Saznajte kojih su to 5 životinja koje menjaju boje bolje od kameleona (VIDEO)
    • Kategorija:
    • Datum i vreme objavljivanja: 01:31
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 коментара:

    Post a Comment

    Top