• Feelgood fest 11 Sombor festival extremne muzike 2016

    Latest News

    Wednesday 25 March 2015

    Zbog čega je fotografisanje Ajfelovog tornja noću kažnjivo


    Budući da je sagrađen 1889. godine, čuveni pariski toranj je javno vlastinštvo, pa ga možete bezbrižno fotografisati tokom dana. Međutim, ako to učinite noću, možete biti kažnjeni... 


    Naime, svetla koja noću ukrašavaju ovu građevinu predstavljaju umetničko delo, pa njihovo reprodukovanje zahteva dozvolu umetnika, prenose strani mediji.

    Takođe, to znači da nije dopušteno ni objavljivanje ovih fotografija na društvenim mrežama.

    "Svetlosti efekti na Ajfelovom tornju zaštićeni su autorskim pravima", istile Dimitar Dimitrov, stručnjak za zakone evropske ispostave "Vikimedije".

    Ovaj zanimljiv podatak može se pronaći i na zvaničnom sajtu Ajfelovog tornja - naglašeno je da su fotografije koje su nastale u toku dana oslobođene autorskih restrikcija, a da su fotografije na kojima je prikazano noćno osvetljenje slavne konstrukcije zaštićene autorskim pravima.

    Nemali broj evropskih građevina zaštićen je autorskim pravima, pa je onemogućeno legalno objavljivanje njihovih fotografija. Tako je, na primeri, u Rumuniji, Sloveniji i Bugarskoj, gde je dozvoljeno fotografisanje javnih objekata samo ukoliko nisu namenjene prodaji. Međutim, zdrade u Velikoj Britaniji, Holandiji i Nemačkoj možemo fotografisati koliko god želimo i potom objaviti ove uspomene na društveni mrežama.
    Zbog čega je fotografisanje Ajfelovog tornja noću kažnjivo
    • Naslov članka: Zbog čega je fotografisanje Ajfelovog tornja noću kažnjivo
    • Kategorija:
    • Datum i vreme objavljivanja: 12:43
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 коментара:

    Post a Comment

    Top